Poradnik - Praca sezonowa w Szwecji
Kiedy jechać?
Zbiory runa podzielić można na trzy etapy.
Pierwszy rozpoczyna się w połowie lipca i trwa około dwa tygodnie. Jest to czas, gdy zbierany jest Hjortron.
Malina moroszka - hjortron (czyt. jutron) jest to wieloletnia roślina, ponad 10 cm wysoka, z cienkimi przyziemnymi gałązkami oraz pionowo wystającymi łodygami.
Moroszka zakwita w miesiącach maj-czerwiec. Rośnie na mchach i mokradłach. Owoce są najpierw zielonkawo-żółte, potem pomarańczowo-czerwone by przybrać ciepło żółty kolor gdy dojrzeją. Ceny tego owocu są bardzo atrakcyjne i wahają się od 30 do 80 koron za kilogram. W zeszłym roku ceny kształtowały się na poziomie 35-30 koron za kilogram. Przeciętnie hjortronu zbiera się ok. 10 kilogramów jeśli jest go sporo. Gdy jest nieurodzaj wtedy cena wzrasta i rekompensuje to brak owoców. Zbieranie tych malin jest bardzo męczące gdyż hjortron rośnie na terenach podmokłych, bagnistych i tylko tam należy go szukać. Aby go znalezć należy brodzić po kostki w wodzie. Nie mając doświadczenia pamiętajcie , że dużo czasu stracicie na znalezienie samego miejsca do zbierania. To już jest męczące a przed wami cały dzień zbierania chyłkiem żółciutkich malinek. Hjortron przypomina polskie maliny ,ale jest pomarańczowy i rośnie na krzaczkach podobnych do krzaków truskawek.
Po hjotronie zaczyna się sezon jagód. Jagoda czarna - blabär krzew z rodziny wrzosowatych o czarnych z niebieskawym odcieniach owocach, występuje zwłaszcza w lasach iglastych. Około 17% powierzchni Szwecji pokrytych jest krzewami tej jagody. Rosną one głównie w starszych, min. 80-letnich lasach świerkowych. Należy ich szukać na przecinkach i zrębach. Dlaczego tam? Odpowiedz jest prosta. Na otwartych przestrzeniach owoce jagód szybciej dojrzewają, są większe i łatwiej je się zbiera. Do zbiorów używa się specjalnych zbieraczek, w które można się zaopatrzyć w każdym skupie. Zbiory zaczynają się na początku sierpnia i trwają ok. trzy tygodnie. Zbiory są najobfitsze na początku okresu jagódek. Pózniej z każdym dniem miejsca zbiorów są coraz bardziej wyzbierane i ubogie. Trzeba oddalać się znacznie od kempingu i tracić dużo czasu na poszukiwania stoków. Ceny jagód wahają się na poziomie ok. 8-10 koron za kilogram. Zwykle wygląda to tak, że ceny na początku są niskie, rzędu 8 koron a pózniej z czasem wzrastają nawet do 13 koron za kilogram. Tak było rok temu. Powiecie pewnie że to słaba cena? Fakt nie są to kokosy, ale jak pomnożycie cenę przez 100 bo tyle kilogramów jagód zbiera się dziennie to zarobek jest niezły.
Po jagodach rozpoczyna się sezon borówek. Borówka czerwona - lingon . Ciemnozielona krzewinka o czerwonych jagodach, pospolita w lasach szpilkowych i na wrzosowiskach. Występuje praktycznie w całej Szwecji. Dojrzewa na przełomie sierpnia i września. Ceny tych owoców są podobne do cen jagód. Borówki podobnie jak jagody rosną na otwartych stokach. Często zbierając jagody napotyka się miejsca z niedojrzałymi borówkami. Robią się one czerwone i dochodzą na koniec jagódek. Zbiór borówek trwa na ogół cały wrzesień, a ilości zbieranych owoców są równie imponujące co jagód.
Szwecja stoi więc otworem dla nas od połowy lipca do końca września. Decydując się na taki długi pobyt trzeba przygotować się odpowiednio pod względem ilości zabranej żywności. Cała wyprawa musi być idealnie przemyślana, jej uczestnicy muszą się bardzo dobrze znać i mieć do siebie zaufanie.
Pierwszy rozpoczyna się w połowie lipca i trwa około dwa tygodnie. Jest to czas, gdy zbierany jest Hjortron.
Malina moroszka - hjortron (czyt. jutron) jest to wieloletnia roślina, ponad 10 cm wysoka, z cienkimi przyziemnymi gałązkami oraz pionowo wystającymi łodygami.
Moroszka zakwita w miesiącach maj-czerwiec. Rośnie na mchach i mokradłach. Owoce są najpierw zielonkawo-żółte, potem pomarańczowo-czerwone by przybrać ciepło żółty kolor gdy dojrzeją. Ceny tego owocu są bardzo atrakcyjne i wahają się od 30 do 80 koron za kilogram. W zeszłym roku ceny kształtowały się na poziomie 35-30 koron za kilogram. Przeciętnie hjortronu zbiera się ok. 10 kilogramów jeśli jest go sporo. Gdy jest nieurodzaj wtedy cena wzrasta i rekompensuje to brak owoców. Zbieranie tych malin jest bardzo męczące gdyż hjortron rośnie na terenach podmokłych, bagnistych i tylko tam należy go szukać. Aby go znalezć należy brodzić po kostki w wodzie. Nie mając doświadczenia pamiętajcie , że dużo czasu stracicie na znalezienie samego miejsca do zbierania. To już jest męczące a przed wami cały dzień zbierania chyłkiem żółciutkich malinek. Hjortron przypomina polskie maliny ,ale jest pomarańczowy i rośnie na krzaczkach podobnych do krzaków truskawek.
Po hjotronie zaczyna się sezon jagód. Jagoda czarna - blabär krzew z rodziny wrzosowatych o czarnych z niebieskawym odcieniach owocach, występuje zwłaszcza w lasach iglastych. Około 17% powierzchni Szwecji pokrytych jest krzewami tej jagody. Rosną one głównie w starszych, min. 80-letnich lasach świerkowych. Należy ich szukać na przecinkach i zrębach. Dlaczego tam? Odpowiedz jest prosta. Na otwartych przestrzeniach owoce jagód szybciej dojrzewają, są większe i łatwiej je się zbiera. Do zbiorów używa się specjalnych zbieraczek, w które można się zaopatrzyć w każdym skupie. Zbiory zaczynają się na początku sierpnia i trwają ok. trzy tygodnie. Zbiory są najobfitsze na początku okresu jagódek. Pózniej z każdym dniem miejsca zbiorów są coraz bardziej wyzbierane i ubogie. Trzeba oddalać się znacznie od kempingu i tracić dużo czasu na poszukiwania stoków. Ceny jagód wahają się na poziomie ok. 8-10 koron za kilogram. Zwykle wygląda to tak, że ceny na początku są niskie, rzędu 8 koron a pózniej z czasem wzrastają nawet do 13 koron za kilogram. Tak było rok temu. Powiecie pewnie że to słaba cena? Fakt nie są to kokosy, ale jak pomnożycie cenę przez 100 bo tyle kilogramów jagód zbiera się dziennie to zarobek jest niezły.
Po jagodach rozpoczyna się sezon borówek. Borówka czerwona - lingon . Ciemnozielona krzewinka o czerwonych jagodach, pospolita w lasach szpilkowych i na wrzosowiskach. Występuje praktycznie w całej Szwecji. Dojrzewa na przełomie sierpnia i września. Ceny tych owoców są podobne do cen jagód. Borówki podobnie jak jagody rosną na otwartych stokach. Często zbierając jagody napotyka się miejsca z niedojrzałymi borówkami. Robią się one czerwone i dochodzą na koniec jagódek. Zbiór borówek trwa na ogół cały wrzesień, a ilości zbieranych owoców są równie imponujące co jagód.
Szwecja stoi więc otworem dla nas od połowy lipca do końca września. Decydując się na taki długi pobyt trzeba przygotować się odpowiednio pod względem ilości zabranej żywności. Cała wyprawa musi być idealnie przemyślana, jej uczestnicy muszą się bardzo dobrze znać i mieć do siebie zaufanie.